Multe femei se intalnesc cu aceste probleme macar o data in viata. Un studiu arata ca ca mai mult de jumatate din pacientele care merg la ginecolog se confrunta cu un tip de infectie genitala de-a lungul vietii.

Bineinteles exista mai multe tipuri de infectii vaginale: bacteriene- cele mai frecvente sunt determinate de Gardnerella, levurice fiind cauzate de fungi, cea mai frecventa fiind Candida Albicans si cele parazitare date de Trichomonas Vaginalis.

Simptomele vaginale variaaz de obicei in functie de agentul patogen implicat. La cele de tip candidozice intalnim prezenta secretiilor groase, albe aderente, fiind insotite de prurit dar si inflamarea vaginului si a vulvei.

In cazul vaginozelor bacteriene simptomul este de fapt mirosul vaginal, fiind insotit de leucoree alba-cenusie aderenta. In cazul in care microbul este de tip protozoar, atunci apare o leucoree abundenta galben-verzuie, urat mirositoare. Din ce cauza putem lua aceste infectii ?

Pai in primul rand daca avem parteneri sexuali multipli atunci suntem mult mai expuse la astfel de infectii. Si consumul de antibiotice sau folosirea anticonceptionalelor orale. Anumite boli precum diabetul zaharat pot fi cauzatoare de infectii. De asemenea manevrele medicale ca si prezenta steriletului duc la una din aceste infectii. Ca sa nu mai vorbim de lipsa unei igiene locale corecte sau dusurile vaginale excesive.

Diagnosticul va fi stabilit de medicul ginecologic dupa examenul clinic si analizele la laborator. Se recolteaza un frotiu din secretia vaginala care poate duce la identificarea agentului patogen implicat. Tratamentul va fi dat in functie de rezultatul testelor de laborator. Astfel medicul ginecolog poate sa iti dea sa iti administrezi ovule cu antibiotice sau antifungice chiar si combinate in cazul in care exista mai multi microbi implicati. Daca aceasta boala se transmite sexual este obligatoriu ca si partenerul sa ia acelasi tratament.

Este indicat ca tratamentul sa se ia la indicatia medicului specialist deoarece pot aparea complicatii diverse precum infectii urinare, boala inflamatoare pelvina etc.