Cei mai multi dintre noi aleg sa se ascunda sub haine, in ideea de a se proteja de lumea exterioara. Chiar si asa, exista momente cand haina este cea care “ucide pe om”, nu cea “care-l face pe om”. Non-conformismul, insotit de un stil de vestimentatie iesit din comun, face ca oamenii sa se expuna in fata unor riscuri incredibile, asa ca articolele vestimentare ajung sa isi omoare purtatorul in unele cazuri.

In secolul XIX, moda lumii europene a inceput sa se dezvolte din ce in ca mai mult, astfel ca medicii din acele vremuri au inceput sa observe ca moda are un impact negativ asupra sanatatii oamenilor. Un exemplu bun este cel reprezentat de corsetele femeilor, care erau foarte stranse si puteau afecta grav organele interne.

Hainele pot ucide

De asemenea, un alt articol vestimentar care isi punea amprenta in mod negativ asupra sanatatii oamenilor, a fost reprezentat de pantofii simetrici care deformau piciorul purtatorului din cauza ca nu se mulau pe picior. In ideea ca baba rabda la frumusete, oamenii se conformau cerintelor modei si nu dadeau importanta aspectului sanatatii. Astfel, pentru a se ajunge la idealul de frumusete, femeile purtau ligaturi la picioare, asa ca isi deformau foarte usor piciorul.

Nu numai design-ul era acela care afecta sanatatea oamenilor, ci si materialul articolelor vestimentare. Astfel, au aparut o serie de boli din cauza bolilor contagioase care se transmiteau prin intermediul hainelor sau a chimicaleleor chimice. Materialele hainelor erau descrise de infectii cauzate de lenjerie murdara iar rochiile erau otravitoare din cauza faptului ca erau vopsite cu arsenic. Chiar mai mult, foarte multe femei au murit din cauza ca au fost strangulate de gulerile camasilor.

Rochiile cu crinolina, atat de purtate in trecut, erau cunoscute pentru faptul ca se aprindeau foarte repede, iar purtatoarele mureau din cauza focului. Aceasta problema apare si in prezent, in randul rochiilor de stil “gypsy”, care sunt descrise de rochii lungi, pana in pamant.