Ce e mai rau decat o infestare cu termite? O infestare cu cobre. Si ce e mai rau decat o infestare cu cobre? Nimic. Nimic nu e mai rau decat o infestare cu cobre.

Deci, pe vremea cand India era controlata de britanici, guvernatorul britanic din Delhi a fost foarte suparat cand a dat peste aceasta problema –  e de inteles. Intre momentele in care tipa de groaza, guvernatorul a oferit o recompensa pe pieile de cobre, alegand sa foloseasca ideea de crowdsourcing pentru exterminare, via probabil ce a crezut el ca vor fi abilitati smecher de vrajit serpi. Desigur, populatia locala a fost interesata de recompensa, macelarind serpii ori de cate ori ii vedeau. Problema rezolvata, nu?

Oricat de bogat era Imperiul Britanic, si tinand cont ca era pus pe exterminarea cobrelor, a facut greseala fatala de a oferi recompense prea mari. Mai exact, recompensa pentru fiecare sarpe mort era semnificativ mai mare decat costul de intretinere a unui sarpe viu. Mda, banuiesc ca v-ati prins incotro merge povestea.

In loc sa iasa sa vaneze cobrele, dupa cum trebuiau, oamenii stateau acasa si amenajau ferme de cobre, producand mii de cobre pe care sa le ucida si apoi sa le vanda guvernului pentru profit.

Desigur, guvernul, observand ca inca era plin de cobre, s-a prins de idee si a anulat recompensa. Din pacate, asta insemna si ca toata lumea din Delhi avea acum mii de cobre care rau, sa fim sinceri, destul de inutile ca animal de ferma. Ignorand capriciile pietei pentru piele de cobra, fermierii de cobre s-au intors la treaba lor zilnica, eliberand populatia neprofitabila de serpi in oras, rezultand intr-o infestatie mult mai mare.

Ca sa nu fie intrecuti de catre britanici, francezii au recreat aceasta poveste sordida, inlocuind Delhi cu Hanoi si cobrele cu sobolanii. La inceput, recompensa lor pentru cozi de sobolan a rezultat intr-o epidemie de sobolani nervosi si fara cozi, insa, in cele din urma, sansa de a avea trecut pe C.V. “fermier de sobolan” s-a dovedit a fi prea mare pentru unii ca sa spuna “pas.

Desigur, nu am mai face aceeasi greseala astazi. Oh, stati asa, sa vedem cum va merge programul de recompense pentru coioti din Utah in viitorul apropiat.