Este un obicei format de multe persoane, uneori realizat inconstient, pentru simplul motiv de  a destresa si intinde incheieturile degetelor. Pe parcursul anilor s-au format diverse mituri legate de efectele pocnirii degetelor, cateva dintre acestea fiind enumerate in continuare.

1. Pocnitul degetelor provoaca artrita. Stiinta medicala nu a reusit inca sa gaseasca o legatura plauzibila intre artrita si pocnitul degetelor. Initial a starnit dubii, care apoi au devenit adevarate arme in mintile oamenilor, propagandu-se sub forma de recomandare: nu iti mai pocni degetele!

2. Pocnitul degetelor reduce puterea de prindere, priza mainilor. Cu privire la acest aspect, se pare ca pocnitul degetelor si incheieturilor poate dauna si afecta tesuturile delicate ale incheieturilor. Daca insa acest lucru influenteaza in mod direct puterea de prindere, nu este inca stabilit clar. Doar studii viitoare vor putea fi edificatoare in aceasta privinta. In momentul de fata, inca ramane in stagiul de mit.

3. Pocnitul ingroasa incheieturile degetelor. Fals. Cu totii avem prieteni care isi pocnesc degetele, sau poate chiar noi ni le pocnim, si vedem pe propria piele falsitatea acestei afirmatii. Cu siguranta este un mit.

4. Pocnitul degetelor streseaza ligamentele. Aceasta afirmatie are la randul ei nevoie de documentare suplimentara, intrucat nu este inca clar daca oamenii isi pocnesc degetele pentru a elibera presiunea acumulata scriind sau dactilografiind ceva, spre exemplu, sau daca obiceiul de a pocni degetele este responsabil pentru stresarea ligamentelor. Nu s-a ajuns inca la un verdict final.

Unele studii arata ca pocnindu-si degetele, unele persoane reusesc sa lucreze mai mult si mai repede decat cei care nu le pocnesc. Asta nu inseamna insa ca toti ar trebui sa ne pocnim de acum inainte degetele. Este o forma de a relaxa incheieturile si ligamentele, insa pot aparea si unele efecte secundare pe termen lung, datorita stresului suplimentar la care sunt supuse acestea prin intindere.