La inceputul acestui an, Institutul Tehnologic din Massachusetts a gazduit ceremonie de premiere MIT Water Innovation Prize, invitand participantii din intreaga lume sa dezvolte si mai tare dispozitivul lor de conservare a apei, existand sansa ca acestia sa castige un premiu in valoare de 30.000 de dolari. Unul din cei trei castigatori a fost reprezentat de un filtru de masina de spalat, care incearca sa recicleze 95% din apa utilizata in spalarea hainelor. AquaFresco a fost creata de catre candidatii la doctorat de la MIT: Sasha Huang, Alina Rwei si Chris Lai, care studiaza Stiinta si Ingineria Materialelor. In momentul in care un concurs de sustenabilitate a aparut in cadrul departamentului lor, cei trei au incercat sa realizeze un prototip ce avea sa devina mai tarziu AquaFresco. In acest proces, acestia au devenit experti in consumul de apa ce se asociaza cu masina de spalat.

Cu toate ca masinile de spalat devin din ce in ce mai eficiente si mai economcice, totusi, acestea continua sa folosasca mai bine de 20 de litri de apa pentru a elimina o lingura de murdarie. Si in plus fata de utilizarea apei in sine, apare si problema ce tine de detergent. “[Masinile de spalat] reprezinta una din cele mai importante surse de poluare in rauri. Tehnologia masinilor de spalat din prezent nu este una sustenabila. O masina de spalat normala elimina apa chiar imediat dupa ce o foloseste, insa cel putin 1% reprezinta componenta reala a deseurilor”- sustine Huang.

AquaFresco

Insa, AquaFresco reuseste sa filtreze o cantitate mica de deseuri si sa recicleze apa curata si detergentul pentru viitoarele spalari. Daca functioneaza asa cum sustine si Huang, Rwei si Lai, oamenii ar putea sa foloseasca aceasta tehnologie pentru a spala haine cu apa de acum sase luni. La randul sau, acest lucru ar insemna mai putin detergent- care nu ar fi eliminat in apele subterane.

Stiinta din spatele AquaFresco isi doreste sa reduca consumul dintre apa si deseuri. Acest filtru utilizeaza un sistem de filtrare si absorbtie, si va fi mai eficient spre deosebire de alte filtre care ar putea folosi o plasa fina ce separa deseurile in functie de marime.