Antibioticele pot sa vindece aproape toate afectiunile comune. Cu toate acestea exista anumite substante care fie amplifica, fie suprima efectele antibioticelor asupra organismului. O astfel de substanta care nu trebuie amestecata cu antibioticele este alcoolul.

Alcoolul nu diminueaza efectul antibioticelor. Poate prelungi in schimb durata de recuperare a afectiunii cand este consumat in timpul tratamentului. Antibioticele au propriile mecanisme de actiune asupra organismului. Unele sunt descompuse la nivelul ficatului si eliminate prin urina, altele sunt excretate direct prin fecale. Aceste mecanisme determina durata cat raman in active in corp si de asemenea dozajul. Alcoolul intervine in aceste mecanisme doar prin cresterea ratei de excretie sau scaderea ratei in care ficatul le descompune. Rezultatul evident este intarzierea efectului antibioticelor sau nevoia unui dozaj mai mare.

Alcoolul concureaza cu antibioticele pentru acelasi set de enzime metabolice. Antibioticele raman in corp mai mult timp, iar alcoolul stimuleaza productia de enzime metabolice care in consecinta reduce cantitatea de antibiotic. Prin urmare nevoia de o doza mai mare.

Alcoolul poate sa amplifice de asemenea efectele sedative ale unor antibiotice. Consumul de alcool activeaza anumite enzime in corp care odata combinate cu antibioticele formeaza substante daunatoare. Din acest motiv si nu numai trebuie evitat consumul de alcool in combinatie cu tratamentele cu antibiotice.

Alcoolul poate sa afecteze antibioticele in toate modalitatile anterior mentionate. Anumite tipuri de antibiotice se pare ca nu reactioneaza in nici un fel cand sunt combinate cu alcool. Prin urmare relatia directa intre alcool si antibiotice este inca in dezbatere. Cu toate acestea combinarea alcoolului si antibioticelor nu este indicata, la fel cum nu este indicat consumul de alcool in cazul oricarui tip de tratament. Poate ca alcoolul nu diminueaza eficienta antibioticelor, insa poate cu siguranta sa agraveze efectele secundare cauzate de acestea. De aceea trebuie evitat in totalitate consumul de alcool cat timp persoana se afla sub tratament cu antibiotice.