Legenda:

Este una dintre cele mai importante povesti ale marii lupte americane contra tiraniei pentru liberate – colonistii albi din Texasul detinut de Mexic au vrut sa guste dulcea democratie chiar peste granita, asa ca s-au revoltat contra Mexicului. Figuri istorice faimoase ca Davy Crocket si Jim Bowie au condus o rascoala de rebeli care au fost fortati sa reziste intr-o veche cladire numita Alamo.

Acolo, acele brave suflete au rezista contra unei forte superioare coplesitoare pana cand au cazut secerati de gloante … dar nu inainte sa le faca mexicanilor ce grecii au facut spartanilor in “300”.

Adevarul:

In ciuda faptului ca batalia de la Alamo pare sa fie amintita ca un fel de punct de cotitura in Revolutia Texana, se spune ca ceea ce au facut rebeli la Alamo nu a avut niciun fel de impact asupra razboiului sau chiar ca ar fi putut sa faca lucrurile mult mai rele. Istoricii a caror vededere nu este incetosata de catre lacrimi de libertate vad experienta ca o greseala militara catastrofica cauzata de rebelii care au refuzat sa accepte sfatul oamenilor mai intelepti.

Comandantul fortelor texane, Sam Houston, nu s-a deranjat sa incerce sa apare San Antonio, in primul rand, considerand ca e prea departe de asezarile americane, cetatenii de acolo simpatizau guvernul mexican si nu avea o importanta strategica prea mare. Acesta a decis sa ar trebui sa se retraga undeva unde chiar s-ar fi meritat sa lupte.

Problema era ca trupele lui Houston ascultau ordinele ca o familie de pisici intr-o discoteca cu lasere. Acestia erau cunoscuti ca ignorau ordinele predecesorului lui Houston, iar Houston a avut parte de acelasi tratament. L-au ascultat pana cand a ajuns la cuvantul “retragere”, restul sunand a “bla bla bla”. In loc sa urmeze ordinele lui Houston de a evacua zona, rebelii au fortificat Alamo si s-au baricadat acolo. Cand Houston l-a trimit pe colonelul Jim Bowie sa-i convinga sa plece, Bowie li s-a alaturat.