In afara de a fi cele mai mari pasari din lume, strutii depun oua care sunt ca dimensiune cele mai mari din regnul pasarilor. Daca se ia totusi in considerare proportia, raportat la dimensiunea strutului, ouale sunt cele mai mici. Ouale de strut sunt cele mai mari oua dintre cele depuse de speciile de pasari. Femela depune intre 40-100 oua pe an, in perioada martie-august (in conditii favorabile femela ramane productiva timp de 25-35 ani.

Strutii depun ouale intr-un cuib comun, femela dominanta le depune prima si este urmata de celelalte. Chiar daca ouale sunt depuse de 2 pana la 7 femele in acelasi cuib, fiecare dintre ele si le recunoaste. Femela pazeste ouale ziua, iar masculul noaptea, practica ce se dovedeste folositoare pentru protectia impotriva pradatorilor. Perioada de incubatie de 35-45 zile supune ouale la atacul pradatorilor si astfel doar 10 % raman. Daca un strut reuseste sa ajunga la maturitate scapand de pradatori, poate trai pana la 40-45 ani.

Oul de strut masoara aproximativ 15 cm in lungime si 38-45 cm in circumferinta. Greutatea medie a unui ou de strut ajunge in jur de 1,4 kg. Grosimea cojii este de aproximativ 1,5 mm, ceea ce il face si foarte rezistent, desi este cel mai mic ou de pasare daca raportam greutatea oului la greutatea pasarii.

In ceea ce priveste continutul nutritional, oul de strut are pana la 2000 calorii. In afara de procentul de 47% proteine si 44% grasimi, aceste oua contin de asemenea si calciu, fosfor si vitamine precum vitamina A, vitamina E si altele, alaturi de urme de magneziu, seleniu, zinc si fier.

Ouale de strut sunt utilizate si pentru crearea de artefacte. Coaja este destul de rezistenta pentru a putea suporta greutatea unui barbat adult. Ouale sunt astfel sculptate, pictate sau gravate si vandute apoi ca obiecte decorative.

In Africa, sturii sunt crescuti pentru oua, carne si pene de peste 150 de ani. In prezent sunt peste 2 milioane de struti raspanditi in intreaga lume, nu este nicidecum un caz de specie pe cale de disparitie, majoritatea populatiei de struti fiind gasita in rezervatii sau ferme.